Corona update 13-03-2020

Na de nieuwe maatregelen van het RIVM rijst de vraag of het verstandig is om door te gaan met maaltijden delen. Wij vertrouwen hierbij - zoals altijd - op ieders eigen verantwoordelijkheid en leggen geen harde regels op, alleen richtlijnen. De beste keuze zal per situatie verschillen en is van veel verschillende factoren afhankelijk, dus we laten het aan iedereen zelf om uiteindelijk te beslissen. Hieronder geven zowel afhalers als koks een advies over het delen van maaltijden ten tijde van corona. 

Afhalers

Losse maaltijden 

Het afhalen van een losse maaltijd blijft dus gewoon een optie. Wel hebben we een mailing uitgestuurd naar de thuiskoks om hen nog eens extra op de hygiëneregels te wijzen en (grote) gezellige afhaalbijeenkomsten even te vermijden. Een aantal koks heeft al aangegeven t/m 31 maart geen maaltijden aan te bieden. Er zullen dus minder maaltijden aangeboden worden. Ook afhalers raden we aan om extra voorzichtig te zijn, extra op te letten qua hygiëne en niet af te gaan halen als je klachten hebt. 

Als je een abonnement hebt 

Heb jij een vaste thuiskok die wekelijks een maaltijd komt brengen of waar je wekelijks een maaltijd afhaalt? Overleg dan met elkaar of de thuiskok dit kan blijven doen. We vertrouwen erop dat jullie zelf het beste kunnen inschatten of het verstandig is om de maaltijden te blijven ontvangen. Misschien kunnen jij en jouw thuiskok een mooie oplossing verzinnen. Vraag hem of haar bijvoorbeeld of ze de maaltijd in een tasje aan de deur wil hangen. 

Koks 

Losse maaltijden aanbieden 

Een aantal koks heeft al aangegeven t/m 31 maart geen maaltijden aan te bieden. We denken dat dat een verstandige keuze is, omdat er toch meerdere mensen - soms met een minder sterke gezondheid - op één plek bij elkaar komen en juist dat afgeraden wordt. Als jij hierin een andere afweging maakt dan mag dat wat ons betreft. Jij kunt zelf het beste bepalen waar je jouw afhalers en jezelf het meest mee helpt - uiteraard staat gezondheid voorop. Indien je geen klachten hebt en ervoor kiest maaltijden te blijven delen, lees dan alsjeblieft nog eens onze hygiëneregels door en houd hier extra rekening mee. 

Koken voor iemand in een kwestbare positie (abonnement) 

Voor degenen die voor een vaste afhaler koken: de kans is groot dat je voor iemand kookt die ouder is of kampt met een kwetsbare gezondheid. Het RIVM raadt aan om mensen in deze posities zo min mogelijk te bezoeken, om zo de kans op verspreiding van het virus te voorkomen.

Wij merken echter ook dat deze mensen juist nu wat extra hulp kunnen gebruiken en weinig alternatieven hebben. We vertrouwen erop dat jullie zelf goed kunnen inschatten of het verstandig is om te blijven koken. We roepen jullie daarbij op om creatief te zijn. Misschien is het verstandiger de maaltijd in een tasje aan de deur te hangen en het praatje even telefonisch te doen. 

Besluit je toch tijdelijk niet te gaan koken voor je vaste afhaler? Vergeet dan niet de maaltijden via de website af te zeggen of via een mailtje aan ons door te geven. Zo voorkomen we dat er maaltijden worden geïncasseerd die niet zijn gedeeld. 

Sociale crisis 

Natuurlijk moeten er praktische maatregelen genomen worden om te zorgen dat het corona-virus zich zo min mogelijk verspreidt in Nederland. We willen echter voorkomen dat er naast de corona-crisis ook een sociale crisis ontstaat.

Juist op dit moment kan je de mensen in jouw omgeving een (extra) handje te helpen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • boodschappen doen voor een kwetsbare buurtbewoner en deze aan de deur hangen
  • een maaltijd bij iemand aan de deur hangen
  • iemand een lift geven om het ov te vermijden
  • iemand bellen om even een praatje te maken
  • een kaartje sturen

Dit zijn maar een paar ideeën waarop jij je buurtgenoten nu kan helpen, zonder dat er persé fysiek contact nodig is. Denk alsjeblieft creatief na over hoe jij je buurtgenoten nu (natuurlijk rekeninghoudend met de richtlijnen van het RIVM) kan helpen, want juist nu is wat jullie doen in jullie buurt nog belangrijker.

Deel jouw ideeën over hoe je jouw buurtgenoten helpt vooral in de Facebook-groep, zodat je andere koks kan inspireren hetzelfde te doen.

Heb je vragen? 

Wij zijn zoals altijd bereikbaar via de telefoon en de app op 06-83447197 en via de mail op info@thuisgekookt.nl

Wij hopen dat wij op deze manier kunnen bijdragen aan een minder snelle verspreiding van COVID-19 (het "coronavirus") in Nederland, terwijl wij met elkaar toch blijven zorgen voor de kwetsbaren in onze samenleving - waar onze stichting tenslotte voor bedoeld is. Hopelijk kunnen we in april weer volledig doorgaan met het gezellig delen van maaltijden. Wij danken jullie allemaal extra voor jullie betrokkenheid en inzet en wensen jullie uiteraard een goede gezondheid toe.

Mocht je zelf de informatie willen nalezen, dan hieronder de inmiddels wel bekende linkjes.

Nieuwe maatregelen tegen verspreiding coronavirus in Nederland 

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19