Corona update 19-03-2020

Wat is er veel gebeurd de afgelopen week. Toen de eerste maatregelen donderdag bekend werden wisten we niet wat me moesten verwachten. In het algemeen maar ook wat betreft Thuisgekookt. Zouden onze thuiskoks nog wel door mogen en willen gaan met het delen van maaltijden? En is dat nog wel verantwoord? We werden positief verrast.

Iedereen wil iets doen voor een ander

Wat kregen we ontzettend veel berichten en aanmeldingen van mensen die in deze heftige tijd graag iets willen doen voor hun buurtgenoten. Daarbij kan je denken aan buurtgenoten met een cruciaal beroep die nu extra hard werken, maar natuurlijk ook aan mensen die kwetsbaar zijn en daarom het huis niet uit kunnen of willen of mensen in quarantaine.

Wij kregen verschillende berichten met de vraag of wij voor deze groepen op zoek willen gaan naar een thuiskok of naar iemand die af en toe wat boodschappen wil langs brengen. 

Ook het Ministerie van Volksgezondheid benaderde ons met de vraag of wij kwetsbare mensen die aan huis gebonden zijn kunnen voorzien van maaltijden. En dat doen wij, en veel thuiskoks die bij ons aangesloten zijn, natuurlijk met liefde. We hebben hiervoor een paar extra stappen gezet:

 • We hebben een nieuwe Coronacrisis homepagina gemaakt waar mensen in deze situatie hopelijk makkelijk kunnen vinden hoe we ze het beste en snelste kunnen helpen.
 • Alhoewel we normaal de persoonlijke koppelingen alleen kunnen doen in de focusgemeenten, doen wij dit tijdens de Coronacrisis in het hele land, zodat we zoveel mogelijk mensen kunnen helpen.
 • We hebben het belteam uitgebreid van 4 (die normaal op kantoor werken) naar 14 bellers, zodat we meer mensen sneller kunnen koppelen.
 • Om de geweldige saamhorigheid die wij zien met iedereen te delen en nog meer mensen te laten weten dat heel veel mensen vanuit Thuisgekookt willen en kunnen helpen zit Stéphanie vanavond (19-03-2020) om 22.30u aan tafel bij het tv-programma Op1. Allemaal kijken dus en als je wilt en kunt koken, zet je maaltijden het liefst voor vanavond 22.30u online! 

Voor de duidelijkheid: we raden het af om voor (grote) groepen te koken of meerdere afhalers tegelijk naar binnen te laten. Koken voor kwetsbare mensen, mensen die tijdelijk in quarantaine zitten of mensen die juist nu keihard werken, moedigen we juist aan! Dit kan als wij je benaderen voor een specifiek verzoek, maar het is voor veel mensen juist nu ook fijn als je losse maaltijden aanbiedt. Wel graag 2 dagen van tevoren, zodat mensen hier rekening mee kunnen houden. Je kunt de maaltijden (1 voor 1) bij je aan de deur laten afhalen of ze even bij jouw buurtgeno(o)t(en) aan de deurklink hangen. Twee stappen achteruit, handen wassen voor- en nadat je de maaltijd aangeraakt hebt en het is veilig. Het concept blijft hetzelfde: buren die elkaar helpen. We nemen wel een paar extra maatregelen.

Wat verandert er?

Koks en mensen die maaltijden willen ontvangen met elkaar in contact brengen, dat is ons doel. Normaal gesproken vinden wij juist de ontmoeting zo mooi en belangrijk, maar we vanwege iedereens veiligheid zal die ontmoeting nu iets minder intensief worden. Houdt bij het brengen of afhalen van maaltijden onderstaande richtlijnen aan:

 • Een fysieke kennismaking zit er even niet in, maar kennismaking via de telefoon, via Skype of via het schrijven van een kaartje/brief is natuurlijk wel mogelijk!
 • Zorg ervoor dat de maaltijd contactloos wordt gedeeld. Hang de maaltijd in een tasje aan de deur, zet het op de mat of zorg ervoor dat er een tafeltje, stoel of krukje staat zodat de maaltijd er gemakkelijk van af kan worden gepakt. Stap dan zelf 2 meter achteruit.
 • Hou dus altijd minimaal 2 meter afstand.
 • Laat de ontvanger zodra hij/zij het tasje heeft aangepakt zijn handen wassen.
 • Was als thuiskok je handen voor en nadat je het de maaltijd en het tasje aangeraakt hebt.
 • Reken niet contant af. Betalingen kunnen gelukkig via thuisgekookt.nl meteen afgerekend worden, dus er hoeft niet met contant geld te worden betaald. Is de maaltijd om wat voor reden dan ook nog niet betaald? Gebruik een tikkie of laat het online overmaken.
 • Afhalen mag maar met maximaal één persoon tegelijk 
 • Lees hier ook nogmaals de hygiene richtlijnen met betrekking tot koken door. 

Vergeet niet in de omschrijving van je maaltijd te zetten of maaltijden afgehaald moeten worden of dat je ze langs brengt! Dat voorkomt een hoop onduidelijkheid!

Naast de gebruikelijke met liefde bereide maaltijden is er nog iets extra's dat we kunnen doen. Namelijk: boodschappen! Heb je contact met iemand waar je maaltijden gaat brengen? Dan kan je degene die je eten brengt meteen vragen of ze ook nog boodschappen nodig hebben. Het is een kleine moeite, en voor heel veel mensen is het tripje naar de supermarkt op dit moment echt niet mogelijk of niet verstandig. Heb je nog andere ideeën over hoe we mensen extra kunnen helpen? Tip ons dan via info@thuisgekookt.nl.

Optimisme en saamhorigheid

Tot slot willen wij alle thuiskoks heel erg bedanken voor het fantastische werk dat jullie doen voor jullie buurtgenoten. Ook willen wij iedereen bedanken voor de positiviteit die jullie ons de afgelopen week hebben gegeven. Niet alleen de thuiskoks die het vanzelfsprekend vonden om door te koken als de omstandigheden dat toe laten, maar ook de mensen die wij gesproken hebben die nu thuis zitten en toch zo dapper en positief zijn. Samen komen we er wel!