Corona update 16-03-2020

Het zijn verwarrende tijden. Elke dag komt er nieuwe informatie en we weten niet wat we morgen kunnen verwachten. Ook wij, als team Thuisgekookt, proberen zo goed mogelijk in te spelen op de nieuwste ontwikkelingen en jullie daarin zo veel mogelijk mee te nemen. 

Maak zelf een keuze, maar vermijd groepen

Zoals we ook in de vorige update aangaven denken we dat iedereen voor zichzelf een afweging moet maken over of koken voor hem of haar verstandig is. Bespreek dat vooral ook telefonisch met je vaste afhalers. Dan kunnen jullie samen uitzoeken welke oplossing het best bij jullie past. 

We willen wel benadrukken dat koken voor groepen, of meerdere afhalers tegelijkertijd ontvangen, op dit moment geen goed idee is. Daarnaast willen we jullie graag ondersteunen in het zo hygiënisch mogelijk koken. Er is geen bewijs dat voedsel een bron is om het nieuwe coronavirus over te dragen. Coronavirussen hebben een dier of mens nodig om in leven te blijven en te groeien. Dat kan niet in voedsel. Het is wel belangrijk om hygiënisch met voedsel om te gaan, zo voorkom je dat er toch nog ziekmakende bacteriën en virussen op eten kunnen komen. Daarom hieronder nog een keer de belangrijkste hygiëneregels op een rij. 

Belangrijkste hygiëneregels

Houdt bij het brengen of afhalen van maaltijden onderstaande richtlijnen aan:

 • Zorg ervoor dat de maaltijd contactloos wordt gedeeld. Hang de maaltijd in een tasje aan de deur, zet het op de mat of zorg ervoor dat er een tafeltje, stoel of krukje staat zodat de maaltijd er gemakkelijk van af kan worden gepakt. Stap dan zelf 1,5 meter achteruit.
 • Laat de ontvanger zodra hij/zij het tasje heeft aangepakt zijn handen wassen.
 • Reken niet contant af. Betalingen kunnen gelukkig via thuisgekookt.nl meteen afgerekend worden, dus er hoeft niet met contant geld te worden betaald. Is de maaltijd om wat voor reden dan ook nog niet betaald? Gebruik een tikkie of laat het online overmaken.

Houdt bij het koken onderstaande richtlijnen aan:

 • Was je handen goed voor je gaat koken. Dit betekent 20 sec lang, onder stromend water en met zeep. Bekijk hier de instructies van het RIVM.
  Heb je handschoentjes in huis? Gebruik die dan.
 • Nies of hoest niet boven eten om te voorkomen dat je ziekmakers verspreidt via eten. Moet je niezen of hoesten tijdens het eten of het klaarmaken van eten? Nies/hoest aan de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Was je handen voor je weer verder gaat met eten (bereiden).
 • Verschoon vaatdoekjes en hand- en theedoeken regelmatig. Normaal raden we aan dit 1x per dag te doen, doe dat nu vaker en gebruik het liefst zoveel mogelijk keukenpapier.
 • Verhit eten door en door om bacteriën en virussen te doden. Schep eten in de magnetron regelmatig om.
 • Zet je koelkast op 4 °C. Eten blijft dan langer goed en bacteriën krijgen nauwelijks een kans.
 • Let bij het boodschappen doen op of de verpakking nog heel is, controleer de houdbaarheidsdatum en koop gekoelde producten als laatste. Was je handen goed voor en na het boodschappen doen.
 • Was ook fruit en groente altijd goed.
 • Zorg voor schoon keukengerei zoals messen, spatels en snijplanken.
 • Snijd vlees, vis en groente op aparte snijplanken. Scheid gaar en rauw eten en voorkom kruisbesmetting. 

Steun elkaar in de crisis

In onze vorige update noemden wij al het belang van naar elkaar omkijken. Juist in tijden van deze crisis. Wij waren erg blij om te zien hoe veel jullie en de rest van Nederland dit doen. Buurtbewoners helpen elkaar via #coronahulp en 40.000 mensen meldden zich aan voor team Ready2Help. In onze eigen Facebookgroep zagen wij prachtige voorbeelden van koks die individuele afspraken maken met hun afhalers en er werd zelfs een appgroep aangemaakt voor de straat. Er zijn natuurlijk een heleboel mensen in Nederland die juist nu nog afhankelijker zijn van iemand die voor hen kan en wil koken, dus super als wij kunnen ondersteunen om jullie in zo'n constructie aan elkaar te koppelen. Echt heel fijn om te zien! Blijf dit soort mooie initiatieven en manieren om maaltijden zo hygiënisch mogelijk aan te bieden vooral delen. Zo kunnen we elkaar inspireren. 

Heb je vragen?

Wij zijn zoals altijd bereikbaar via de telefoon en de app op 06-83447197 en via de mail op info@thuisgekookt.nl